Cum să creezi un stick USB sau fișier .ISO cu Windows 10

Dacă vrei să instalezi Windows 10, trebuie mai întâi să creezi un suport fizic de instalare, precum un stick de memorie USB sau un DVD bootabil. Din fericire, este un lucru simplu de făcut, întrucât Microsoft a dezvoltat Media Creation Tool special pentru asta. Dacă vrei să afli de unde descarci Media Creation Tool și cum îl folosești pentru a crea un stick USB ori a descărca un fișier ISO cu cea mai recentă actualizare Windows 10 May 2021 Update (cunoscută și drept Windows 10 versiunea 21H1), citește acest ghid:

NOTĂ: Acest ghid se bazează pe actualizarea Windows 10 May 2021 Update, cea mai recentă versiune de Windows 10 și MediaCreationTool21H1.exe, ambele lansate oficial pe 18 Mai 2021.

Ce ar trebui să știi înainte de a continua

Înainte de a crea un fișier ISO, un stick de memorie USB sau un DVD cu instalarea Windows 10, verifică următoarele cerințe și recomandări:

  • Trebuie să ai disponibilă o conexiune la internet, astfel încât să poți descărca fișierele de instalare.
  • Trebuie să ai suficient spațiu de stocare liber pe hard disk sau pe unitatea SSD pentru fișierele de instalare. Microsoft recomandă să ai cel puțin 8 GB de spațiu liber. Fișierul ISO pe care l-am descărcat ultima dată avea 4.24 GB pentru versiunea pe 64 de biți a Windows 10. Când am ales să creăm un fișier ISO mixt (cu instalarea pe 32 de biți cât și pe cea pe 64 de biți), fișierul avea 7.37 GB.
  • Dacă vrei să creezi un stick de memorie USB, reține faptul că toate datele de pe el se pierd, deoarece Media Creation Tool îl formatează înainte de a copia pe el fișierele de instalare pentru Windows 10.
  • Dacă vrei să creezi o unitate media cu fișiere de instalare Windows 10, ai nevoie de un DVD sau stick USB cu cel puțin 8 GB spațiu de stocare..
  • Dacă vrei să faci upgrade calculatorului sau dispozitivului pe care lucrezi acum, verifică întâi dacă îndeplinește cerințele minime. Le găsești aici: Specificații și cerințe de sistem Windows 10.
  • Trebuie să fi autentificat drept administrator pentru a folosi Media Creation Tool.

Cum descarci Windows 10 Media Creation Tool

Dacă te întrebi ce este instrumentul Windows 10 Media Creation Tool, iată răspunsul: un mic fișier executabil realizat de Microsoft, care îți permite să descarci Windows 10 și să creezi suportul de instalare atât pe dispozitive USB, cât și într-un fișier ISO. În plus, Media Creation Tool îți permite să actualizezi direct calculatorul sau dispozitivul curent la cea mai recentă versiune a sistemului de operare.

Următoarea întrebare pe care ți-ai putea-o pune este: „Cum obțin instrumentul Windows 10 Media Creation Tool?” Pentru a descărca Media Creation Tool, deschide-ți browserul web preferat și accesează această pagină web: Descărcați Windows 10. Derulează în jos până ajungi la butonul „Descărcați instrumentul acum” din secțiunea „Doriți să instalați Windows 10 pe PC?” .

Descarcă Windows 10 Media Creation Tool
Descarcă Windows 10 Media Creation Tool

 

Microsoft îți cere să descarci un fișier executabil numit MediaCreationTool21H1.exe, cu o dimensiune de 18.5 MB. Numele fișierului se încheie cu numărul versiunii celei mai recente actualizări pentru Windows 10. În cazul nostru, 21H1 este numărul versiunii pentru Windows 10 May 2021 Update. Salvează fișierul executabil pentru Windows 10 Media Creation Tool undeva pe calculator și apoi execută-l cu un dublu clic sau cu o apăsare dublă.

Dă dublu-clic pe MediaCreationTool21H1.exe
Dă dublu-clic pe MediaCreationTool21H1.exe

 

Când vezi solicitarea CCU pe ecran, alege Da pentru a permite MediaCreationTool21H1.exe să ruleze.

CCU îți cere aprobarea pentru a executa Media Creation Tool
CCU îți cere aprobarea pentru a executa Media Creation Tool

 

În funcție de ceea ce vrei să faci, citește următoarea secțiune a acestui tutorial sau cea de după acesta.

PONT: Viitoarele versiuni ale fișierului MediaCreationTool21H1.exe și ale Windows 10 vor avea un număr de versiune diferit la sfârșit. Pentru a afla mai multe despre versiunea ta de Windows, poți apăsa tastele Windows + R pentru a afișa fereastra Executare, apoi Introdu winver și apasă tasta Enter sau dă clic pe OK.

Folosește Media Creation Tool pentru a crea un stick de memorie USB bootabil cu instalarea Windows 10

Poți utiliza instrumentul Media Creation Tool pentru o crea un stick USB cu Windows 10. Cu alte cuvinte, unealta poate descărca fișierele de instalare pentru Windows 10 și crea automat un stick de memorie USB pe care îl poți utiliza apoi pentru a instala sistemul de operare pe orice calculator. Atunci când Windows 10 Media Creation Tool își încarcă interfața cu utilizatorul, îți solicită să accepți termenii de licență. Citește și dă clic sau apasă pe Acceptare pentru a continua.

Acceptă termenii de licență pentru Windows 10 Media Creation Tool
Acceptă termenii de licență pentru Windows 10 Media Creation Tool

 

Media Creation Tool are nevoie de câteva secunde pentru a „pregăti câteva lucruri”. Apoi, te întreabă dacă vrei să faci upgrade-ul pentru PC-ul de pe care lucrezi, ori vrei să creezi o unitate media de instalare pe care să o poți folosi apoi pentru a instala Windows 10. Alege cea de-a doua opțiune – “Creați un suport fizic de instalare (unitate flash USB, DVD sau fișier ISO) pentru alt PC” – și apasă pe Următorul.

Alege Creați un suport fizic de instalare
Alege Creați un suport fizic de instalare

 

Poți alege Limba, Ediția și Arhitectura (32 de biți, 64 de biți sau ambele) pe care vrei să le utilizezi pentru mediul de instalare a Windows 10. În mod implicit, Media Creation Tool utilizează opțiunile recomandate pentru calculatorul tău. Cel mai bine este să lași aceste opțiuni așa cum sunt și să apeși pe Următorul. Cu toate acestea, dacă debifezi caseta „Utilizați opțiunile recomandate pentru acest PC”, poți seta lucrurile în detaliu înainte de a trece la pasul următor.

Alege limba, arhitectura și ediția
Alege limba, arhitectura și ediția

 

Ți se cere să alegi ce tip de unitate media vrei să folosești. Conectează stickul de memorie USB pe care vrei să stochezi fișierele de instalare Windows 10, alege „Unitate flash USB” și apasă pe Următorul.

Alege ce suport fizic vrei să utilizezi
Alege ce suport fizic vrei să utilizezi

 

Acum vezi toate stick-urile USB (unități amovibile) conectate la calculatorul sau dispozitivul tău cu Windows. Selectează-l pe cel pe care vrei să-l folosești pentru crearea unității media de instalare pentru Windows 10 și apasă pe Următorul. Nu uita că toate datele de pe stick vor fi șterse, deoarece va fi formatat. Asigură-te că ai o copie de siguranță a acelor date, înainte de a continua.

Alege unitatea flash pe care vrei să o folosești
Alege unitatea flash pe care vrei să o folosești

 

După ce ai ales unitatea flash USB, Windows 10 Media Creation Tool începe să descarce cele mai recente fișiere de instalare. În funcție de viteza conexiunii la internet și de încărcarea pe serverele Microsoft, acest lucru ar putea dura ceva timp. Tot ce ai nevoie este de ceva răbdare.

Se descarcă fișierele de instalare pentru Windows 10
Se descarcă fișierele de instalare pentru Windows 10

 

După ce s-a terminat descărcarea fișierelor, este verificată integritatea acestora. După aceea, se creează stick-ul de memorie USB bootabil, cu kit-ul de instalare al Windows 10. Acest proces durează alte câteva minute.

Se crează stick-ul USB cu instalarea de Windows 10
Se crează stick-ul USB cu instalarea de Windows 10

 

Când s-a terminat procesul de creare, ți se spune că unitatea flash USB este gata. Apasă pe Terminare și poți folosi stick-ul pentru a instala Windows 10.

Apasă pe Terminare
Apasă pe Terminare

 

Scoate în siguranță unitatea flash USB din calculator și utilizeaz-o așa cum dorești.

PONT: Pentru a instala Windows 10 fără probleme, citește: Cum instalezi Windows 10 de pe DVD, USB sau un fișier ISO.

Cum folosești Media Creation Tool pentru a descărca un fișier ISO cu cea mai recentă instalare de Windows 10

Poți folosi Media Creation Tool și pentru a crea o imagine de tip ISO cu instalarea de Windows 10. După ce Media Creation Tool se încarcă și-ți cere să-i accepți termenii de licențiere, apasă pe Acceptare pentru a continua.

Acceptă termenii de licență
Acceptă termenii de licență

 

Ți se cere să alegi ce vrei să faci. Selectează “Creați un suport fizic de instalare (unitate flash USB, DVD sau fișier ISO) pentru alt PC” și dă clic sau apasă pe Următorul.

Alege Creați un suport fizic de instalare
Alege Creați un suport fizic de instalare

 

În mod implicit, Media Creation Tool alege pentru tine o limbă, o arhitectură și o ediție recomandate pentru Windows 10. Dacă vrei să personalizezi aceste setări, debifează caseta „Utilizați opțiunile recomandate pentru acest PC” și efectuază selecțiile pe care le dorești. Când ai terminat, apasă Următorul.

Alege limba, arhitectura și ediția pentru Windows 10
Alege limba, arhitectura și ediția pentru Windows 10

 

Ți se cere să alegi ce suport media să utilizezi. Selectează „Fișier ISO” și apasă pe Următorul.

Alege Fișier ISO
Alege Fișier ISO

 

Windows 10 Media Creation Tool îți solicită să alegi locația unde vrei să salvezi fișierul ISO și ce nume vrei să-i dai. Răsfoiește pe calculatorul tău, alege folderul unde vrei să-l salvezi, alege un nume pentru fișier (implicit este numit Windows.iso) și apasă pe Salvare.

Salvează fișierul ISO
Salvează fișierul .ISO

 

Media Creation Tool  începe descărcarea celor mai noi fișiere de instalare pentru Windows 10. În funcție de viteza conexiunii tale la internet și de cât de solicitate sunt serverele Microsoft, acest proces poate dura un timp. Așteaptă câteva minute.

Se descarcă cele mai noi fișiere de instalare pentru Windows 10
Se descarcă cele mai noi fișiere de instalare pentru Windows 10

 

După ce s-a terminat descărcarea, îi este verificată integritatea, pentru a se asigura că totul este OK. După aceea, fișierul ISO este creat în folderul ales de tine mai devreme, cu numele pe care l-ai specificat.

Se crează fișierul ISO
Se crează fișierul .ISO

 

După ce fișierul .ISO cu instalarea de Windows 10 a fost creat, este afișată locația sa. Apasă pe Terminare.

Fișierul ISO a fost creat
Fișierul ISO a fost creat

 

Poți scrie fișierul ISO cu instalarea de Windows 10 pe un DVD sau poți monta fișierul ISO într-o mașină virtuală.

Ai avut probleme cu utilizarea Windows 10 Media Creation Tool?

După cum ai văzut, utilizarea Media Creation Tool este intuitivă și facilă, chiar dacă nu ești un expert în tehnologie. Urmând instrucțiunile mele, nu ar trebui să ai probleme în a-ți crea singur(ă) un stick de memorie USB ori un fișier ISO cu kit-ul de instalare Windows 10. Dacă ai întrebări, nu ezita să ne spui în secțiunea de comentarii de mai jos.