Cum să creezi un disc (DVD, Blu-Ray etc) sau fișier .ISO cu Windows 10

Un fișier ISO este o imagine de disc care stochează conținutul și structura unui disc, indiferent dacă este un CD, DVD, disc Blu-Ray, hard disk sau unitate flash USB, într-un singur fișier, cu extensia “.ISO”. Windows 10 are o aplicație încorporată, numită “Instrument Windows de inscripționare a imaginilor de disc”, care poate fi utilizată pentru a scrie fișiere ISO pe orice fel de disc. Aplicația este foarte utilă și ușor de utilizat, eliminând nevoia instalării de aplicații specializate pentru aceasta sarcină. Iată cum se pot scrie fișierele ISO pe un disc, în Windows 10:

Pasul 1. Navighează la fișierul ISO pe care dorești să îl înregistrezi pe un disc

Mai întâi, deschide File Explorer. Un mod rapid de a face acest lucru este să apeși tastele Windows + E de pe tastatură. Apoi, navighează pe calculatorul sau dispozitivul tău cu Windows 10 până la locația fișierului ISO pe care vrei să îl scrii pe disc.

Navigarea la fișierul ISO, folosind File Explorer
Navigarea la fișierul ISO, folosind File Explorer

Pasul 2. Pornește Instrumentul Windows de inscripționare a imaginilor de disc

Selectează fișierul ISO pe care vrei să îl înregistrezi, apăsând pe numele acestuia. Apoi, pentru a deschide aplicația “Instrument Windows de inscripționare a imaginilor de disc” care este încorporată în Windows 10 pentru scrierea imaginilor de disc, apasă pe fila “Instrumente imagine disc” din File Explorer, iar apoi pe Inscripționare.

Apasă pe Inscripționare în fila Instrumente imagine disc
Apasă pe Inscripționare în fila Instrumente imagine disc

 

Un alt mod de a deschide aplicația “Instrument Windows de inscripționare a imaginilor de disc” este să dai clic dreapta (ori să menții apăsat) pe fișierul ISO și apoi să alegi “Inscripționare imagine disc” în meniul contextual.

Opțiunea de inscripționare a imaginii de disc, din meniul clic dreapta
Opțiunea de inscripționare a imaginii de disc, din meniul clic dreapta

 

Se deschide “Instrument Windows de inscripționare a imaginilor de disc”, unde găsești diferite opțiuni pentru a scrie fișierul ISO.

Instrument Windows de inscripționare a imaginilor de disc
Instrument Windows de inscripționare a imaginilor de disc

 

Pasul 3. Introdu un disc DVD/Blu-Ray și alege cum inscripționezi fișierul ISO

Dacă ai mai multe unități inscriptoare de discuri pe PC-ul tău cu Windows 10, dă clic pe lista Inscriptor discuri și alege unitatea pe care vrei să o utilizezi pentru procesul de scriere. Apoi, ia discul pe care-l vrei pentru procesul scriere și introdu-l în unitatea inscriptoare. Acesta poate fi un disc CD, DVD sau Blu-Ray, în funcție de cât de mare este fișierul ISO și de tipul de disc care se potrivește. Apoi, alege dacă vrei “Verificare disc după inscripționare” sau nu. Dacă scrii un sistem de operare precum Windows sau Linux sau ceva la fel de important, pe care vrei să îl utilizezi pe un alt computer, verificarea existenței erorilor ar putea preveni unele probleme în timpul instalării. După ce ai terminat să configurezi totul, apasă Inscripționare.

Alegerea inscriptorului de disc și verificarea discului după inscripționare
Alegerea inscriptorului de disc și verificarea discului după inscripționare

Pasul 4. Închide Instrumentul Windows de inscripționare a imaginilor de disc când ai terminat

“Instrumentul Windows de inscripționare a imaginilor de disc” verifică mai întâi discul din unitatea de scriere, pentru a vedea dacă poate fi utilizat și dacă există suficient spațiu liber pentru fișierul ISO, și apoi scrie imaginea pe disc. Pe parcursul întregului proces, își arată starea și o bară de progres. În funcție de dimensiunea fișierului ISO și de viteza unității de scriere, acest lucru poate dura câteva minute.

Imaginea de disc a fost inscripționată cu succes
Imaginea de disc a fost inscripționată cu succes

 

Atunci când discul este finalizat, este verificat pentru erori, dacă ai bifat opțiunea “Verificare disc după inscripționare”. Când ai terminat, apasă pe Închideți, iar apoi scoate discul din calculator. Acum îl poți utiliza în altă parte.

BONUS: Cum scrii o imagine de disc cu isoburn, din CMD sau PowerShell

Dacă îți place linia de comandă, poți utiliza Command Prompt (Linia de Comandă) sau PowerShell pentru a inscripționa un fișier de imagine ISO sau IMG. Mai întâi, deschide CMD (Apasă pe tastele Win + R, apoi scrie cmd și apasă pe Enter sau pe OK.). Comanda pe care o utilizezi isoburn.exe. Dacă dorești să te familiarizezi cu parametrii săi, înainte de a o executa pentru a scrie un fișier ISO pe un disc, tastateaz-o și apasă Enter. Ar trebui să vezi o fereastră cu “Utilizarea instrumentului Windows de inscripționare a imaginilor de disc”, cum este cea de mai jos.

Comanda isoburn și parametrii acesteia
Comanda isoburn și parametrii acesteia

 

După cum se vede mai sus, poți începe procesul de scriere utilizând următorii parametri: isoburn.exe / q [unitatea de inscripționare] [Calea către fișier ISO]. Nu contează dacă folosești litere mari sau mici în calea pe care o introduci, comanda funcționează oricum. Pentru a inscripționa același fișier ISO ilustrat în pașii precedenți, am tastat comanda:“isoburn.exe / q G: F:ubuntu-19.10-desktop-amd64.iso”. Parametrul /q a fost folosit pentru a afișa fereastra de scriere a discului unde poți vedea progresul, G: este litera unității de inscripționare, iar “F:ubuntu-19.10-desktop-amd64.iso” este calea către fișierul ISO.

Scrierea unui disc cu isoburn.exe din PowerShell
Scrierea unui disc cu isoburn.exe din PowerShell

 

Atunci când termini să introduci comanda, apasă Enter și urmărește cum “Instrumentul Windows de inscripționare a imaginilor de disc” face automat totul. Singurul dezavantaj este că nu poți utiliza această comandă pentru a verifica discul după ce procesul de inscripționare a fost încheiat. Nu are un parametru pentru această funcție.

Ce fel de fișier ISO ai înregistrat pe disc?

Majoritatea utilizatorilor nu mai scriu DVD-uri sau discuri Blu-Ray. Atunci când noi scriem un fișier ISO pe un disc, acesta este cu kit-ul de instalare pentru Windows 10, Linux sau unelte de depanare pe care le folosim pentru a repara calculatoare defecte. Înainte de a închide acest tutorial, spune-ne ce a fost în fișierul ISO pe care l-ai inscripționat. Comentează mai jos și hai să discutăm.