Download Windows 10 ISO Files (Direct Download Links)

Windows 10 Version 21H1

Download Windows 10 ISO Files (Direct Download Links) 1  Download Windows 10 Version 21H1 ISO 64-bit English (5.4 GiB, 112,982 hits)

Download Windows 10 ISO Files (Direct Download Links) 1  Download Windows 10 Version 21H1 ISO 32-bit English (3.8 GiB, 18,804 hits)

Windows 10 este folosit pe mai mult de un miliard de calculatoare și dispozitive, iar unii utilizatori vor să-l instaleze singuri. O modalitate este să folosești un stick de memorie USB cu kit-ul de instalare al Windows 10, un DVD sau un fișier ISO. Procesul de instalare este același indiferent de sursa kit-ului, doar pornirea sistemului diferă în funcție de această sursă. În acest ghid, îți arătăm cum faci o instalare “pe curat” a Windows 10, pe orice PC, utilizând următoarele medii de instalare: DVD, stick de memorie USB și fișier ISO. Instalarea durează și are mulți pași, așa că hai să începem:

NOTĂ: Acest ghid este bazat pe Windows 10 May 2020 Update, cea mai nouă versiune de Windows 10 disponibilă la redactarea acestui ghid.

Cerințe Windows 10 (minim)

Înainte de a instala Windows 10, citește secțiunea de Specificații și cerințe de sistem Windows 10 de pe site-ul Microsoft și verifică cerințele de sistem. Windows 10 are nevoie de următoarele:

  • Procesor sau System on a Chip (SoC): 1 GHz sau mai rapid, cu un nucleu sau mai multe, compatibile cu Windows 10
  • RAM: 1 gigabyte (GB) pentru versiunea pe 32 de biți sau 2 GB pentru cea pe 64 de biți
  • Spațiu liber pe disc: 32 de GB sau mai mult, atât pentru pentru versiunea pe 32 de biți, cât și pentru cea pe 64 de biți. Pentru cea mai bună experiență de utilizare, este preferabil să ai liberi 60 GB sau mai mult
  • Placă grafică: placă video cu suport Microsoft DirectX 9
  • Un ecran cu o rezoluție minimă de 800 x 600 pixeli

Cerințe Windows 10 (specificații de sistem recomandate)

Pentru o experiență de utilizare excelentă și un PC cu Windows 10 care să fie rapid și să meargă bine, calculatorul sau dispozitivul tău ar trebui să îndeplinească următoarele specificații:

  • Procesor: Intel Core generația 8 sau mai nou, AMD generația 8 sau mai nou, Snapdragon SDM850 sau mai nou
  • RAM: 4 gigabyte (GB) pentru versiunea pe 32 de biți sau 8 GB pentru versiunea pe 64 de biți
  • SSD: 128 GB sau mai mult
  • Placă video: compatibilă Microsoft DirectX 9
  • Un ecran cu o rezoluție minimă de 800 x 600 pixeli

Ce ar trebui să știi și să ai pregătit înainte de instalarea Windows 10

Înainte de a începe, este bine să ai o cheie de licență pentru Windows 10, chiar dacă poți instala sistemul de operare fără să o ai la dispoziție. Dar, dacă nu o introduci, nu poți folosi tot ce are de oferit Windows 10. Recomandăm să ai o conexiune la internet și un cont Microsoft.

Dacă ai nevoie de o imagine ISO pentru Windows 10, citește acest ghid: Folosește Media Creation Tool pentru a crea un fișier ISO sau stick USB cu Windows 10.

Dacă vrei să instalezi Windows 10 într-o mașină virtuală, cele mai bune soluții de virtualizare pe care le-am testat, capabile să ruleze Windows 10, sunt VirtualBox, VMware Player, VMware Player Pro, Hyper-V și VMware Workstation. VMware Player, Hyper-V și VirtualBox sunt produse gratuite. Ca să instalezi Windows 10 într-o mașină virtuală, trebuie să montezi un fișier ISO cu instalarea de Windows 10, înainte de a porni mașina virtuală.

În timpul testelor mele, am descoperit că procesul de instalare al Windows 10 poate oferi sau nu opțiunea de a crea un cont offline local (non-Microsoft). Dacă nu vrei să împărtășești datele tale cu Microsoft, evită conectarea PC-ului la internet înainte de finalizarea instalării Windows 10. Acest lucru îți garantează că poți termina instalarea folosind un cont local, fără a fi obligat să creezi un cont Microsoft pentru a termina procesul.

În final, indiferent dacă vrei să știi “Cum instalezi Windows 10 de pe un DVD?”“Cum instalezi Windows 10 de pe un fișier ISO?” sau “Cum instalezi Windows 10 de pe USB?”, pașii pe care trebuie să îi urmezi sunt identici, așa că hai să vedem cum faci o instalare de Windows 10 pe curat:

Cum instalezi Windows 10 de pe un stick de memorie USB, DVD sau fișier ISO

Pornește-ți calculatorul sau mașina virtuală folosind DVD-ul de instalare, stick-ul de memorie USB sau fișierul ISO pe care l-ai creat cu kit-ul de instalare pentru Windows 10. În câteva secunde, vezi un mesaj rapid care-ți spune să apeși orice tastă pentru a continua. Fă asta și este afișat logoul Windows 10, iar expertul de instalare este încărcat.

Expertul Windows 10 Setup te întreabă ce limbă, oră și tip de tastatură vrei să folosești. Fă alegerile pe care le preferi și apoi apasă pe Next (Următorul).

Alegerea limbii, orei, valutei și tastaturii pentru instalarea Windows 10
Alegerea limbii, orei, valutei și tastaturii pentru instalarea Windows 10

 

Apasă pe Install now (Instalați acum) pentru a porni instalarea Windows 10.

Începerea instalării Windows 10
Începerea instalării Windows 10

 

Procesul de instalare pornește în câteva secunde și îți cere să introduci cheia de produs pentru Windows 10. Scrie-o și apasă pe Next (Următorul). Dacă reinstalezi Windows 10, alege că nu ai o cheie de produs (“I don’t have a product key”) și copia ta de Windows 10 va fi activată automat, mai târziu. De asemenea, poți face o instalare pe curat, fără o cheie de produs, dacă dai clic pe “I don’t have a product key” (Nu am cheie produs).

Introducerea numărului serial de licență pentru activarea Windows 10
Introducerea numărului serial de licență pentru activarea Windows 10

 

Alege ce ediție de Windows 10 vrei să instalezi, de la Windows 10 Home la Windows 10 Education ori Windows 10 Pro.

Lista de versiuni și ediții de Windows 10 disponibile pentru instalare
Lista de versiuni și ediții de Windows 10 disponibile pentru instalare

 

Sunt afișați termenii de licențiere. Apasă pe “I accept the license terms” (Accept termenii și condițiile) și apoi pe Next (Următorul).

Termenii de licențiere pentru Windows 10
Termenii de licențiere pentru Windows 10

 

Trebuie să alegi tipul instalării pe care vrei să o faci. Dacă vrei să instalezi Windows 10 de la zero, apasă pe “Custom: Install Windows only (advanced)” (Instalare personalizată de Windows). Altfel, alege “Upgrade”  de la Windows 7 sau Windows 8.1 la Windows 10.

Alegerea de a instala Windows 10 în modul personalizat
Alegerea de a instala Windows 10 în modul personalizat

 

Ți se cere să alegi unde vrei să instalezi Windows. Alege unitatea de stocare sau partiția pe care vrei să o folosești pentru Windows 10 și apasă pe Next (Următorul). Dacă ai nevoie să configurezi partițiile într-un mod anume, nu ezita să folosești instrumentele disponibile pentru a crea noi partiții, a le șterge pe cele vechi (ș.a.m.d.), înainte de a apăsa pe Next (Următorul).

Alegerea locului unde se instalează Windows 10
Alegerea locului unde se instalează Windows 10

 

Expertul de instalare petrece câteva minute pentru a copia toate fișierele necesare și apoi instalează Windows 10. Se vor instala și actualizări de sistem, dacă este disponibilă o conexiune la internet pentru această activitate.

Instalarea Windows 10
Instalarea Windows 10

 

După ce este gata instalarea, expertul Windows 10 Setup repornește sistemul, cel puțin o dată, pentru a executa scripturile pentru configurarea inițială. Ai răbdare și așteaptă ca procesul să se finalizeze. Dacă vezi fereastra de mai jos, poți anula așteptarea de câteva secunde, pentru a reporni imediat, apăsând Restart now (Repornește acum).

Instalarea Windows 10 cere repornirea PC-ului pentru a putea continua
Instalarea Windows 10 cere repornirea PC-ului pentru a putea continua

 

Pe parcursul așteptării, Windows 10 îți arată starea activităților pe care le execută, pentru a ști dacă progresează sau nu.

Procesul de instalare Windows 10 îți spune că sistemul de operare se pregătește
Procesul de instalare Windows 10 îți spune că sistemul de operare se pregătește

Cum îți personalizezi instalarea de Windows 10 (pași de configurare)

După ce s-au terminat repornirile, Windows 10 te întreabă în ce regiune locuiești. Selecteaz-o din listă și apoi apasă pe Yes (Da).

Alegerea țării unde locuiești
Alegerea țării unde locuiești

 

Din lista de tastaturi disponibile, alege tastatura pe care vrei să o folosești și apasă pe Yes (Da).

Alegerea tastaturii pe care vrei să o folosești
Alegerea tastaturii pe care vrei să o folosești

 

Dacă ai nevoie să folosești și o a doua limbă de tastatură, o poți adăuga la pasul următor. Dacă nu, alege Skip (Sari).

Opțiunea de a adăuga o tastatură secundară sau nu
Opțiunea de a adăuga o tastatură secundară sau nu

 

Dacă ai o conexiune de internet funcțională, Windows 10 verifică dacă există actualizări disponibile. Dacă există, le descarcă și le instalează.

Instalarea Windows 10 verifică dacă există actualizări disponibile
Instalarea Windows 10 verifică dacă există actualizări disponibile

 

Apoi, ți se cere să confirmi faptul că deții acest dispozitiv cu Windows 10. Dacă ești proprietarul lui, alege “Set up for personal use” (Configurează pentru utilizare personală). Dacă dispozitivul aparține unei organizații (cum ar fi compania unde ești angajat), selectează “Set up for an organization” (Configurează pentru o organizație) și apoi poți să folosești contul de la serviciu pentru a te conecta. După aceea, apasă Next (Următorul).

Configurarea Windows 10 pentru uz personal
Configurarea Windows 10 pentru uz personal

Cum configurezi Windows 10 pentru utilizarea unui cont Microsoft

Ți se cere să te autentifici folosindu-ți contul Microsoft. Dacă vrei asta, scrie-ți datele de conectare și apasă pe Sign in (Conectare)În caz contrar, dacă vrei să folosești un cont local pe PC-ul tău cu Windows 10, sari la următoarea secțiune a acestui ghid. De asemenea, dacă la pasul anterior ai ales ca PC-ul tău să fie configurat pentru o organizație, ți se cere să introduci contul creat pentru tine de către organizația ta. Oricum ar fi, trebuie să îți scrii contul de e-mail asociat contului tău Microsoft și să apeși pe Next (Următorul).

Conectarea la Windows 10 cu un cont Microsoft
Conectarea la Windows 10 cu un cont Microsoft

 

Scrie parola contului tău Microsoft și apasă pe Next (Următorul).

Expertul de instalare pentru Windows 10 îți cere parola contului Microsoft
Expertul de instalare pentru Windows 10 îți cere parola contului Microsoft

 

Dacă ți-ai activat serviciul de verificare în doi pași pentru contul tău Microsoft, ți se cere să introduci și un cod de securitate înainte de a putea continua, pentru a-ți confirma identitatea. În funcție de preferințele tale, poți să obții acest cod de securitate prin e-mail, ca mesaj SMS text pe telefon, sau din o aplicație de autentificare pe care ai instalat-o pe smartphone.

De asemenea, poți alege să îți confirmi identitatea cu o cerere de autentificare pe smartphone-ul tău, folosind aplicația Microsoft Authenticator.

Utilizarea aplicației Microsoft Authenticator pentru a-ți confirma identitatea
Utilizarea aplicației Microsoft Authenticator pentru a-ți confirma identitatea

 

La pasul următor, Windows 10 te întreabă dacă vrei să creezi un PIN pentru a te putea conecta mai rapid la sistemul tău. Apasă “Create PIN” (Creează PIN).

Alegerea de a crea un cod PIN pentru contul tău de utilizator
Alegerea de a crea un cod PIN pentru contul tău de utilizator

 

Introdu codul PIN pentru acces, apoi repetă-l. Apasă OK pentru a continua.

Crearea codului PIN asociat contului tău de utilizator
Crearea codului PIN asociat contului tău de utilizator

 

Pe ecranul “Choose privacy settings for your device” (Alege setările de confidențialitate pentru dispozitivul tău), poți să alegi dacă vrei să activezi sau nu funcții precum Location (Localizare), Diagnostic data (Date de diagnosticare), Find my device (Găsește-mi dispozitivul), Online speech recognition (Recunoaștere vocală online), Inking & Typing (Scris și tastat) și Tailored experiences (Experiențe adaptate). Îți recomandăm să citești cu atenție ce face fiecare dintre aceste opțiuni și să le activezi doar pe cele pe care le vrei. Când ai terminat de schimbat setările, apasă pe Accept (Acceptă).

Configurarea setărilor de confidențialitate pentru dispozitivul tău cu Windows 10
Configurarea setărilor de confidențialitate pentru dispozitivul tău cu Windows 10

 

Windows 10 te întreabă dacă vrei să activezi istoricul activităților tale. Această setare activează sau dezactivează posibilitatea de a folosi Cronologia și sincronizarea activităților tale pe diversele dispozitive pe care le deții. Alege Yes (Da) dacă ești de acord sau No (Nu) dacă nu vrei această funcție.

Activarea sau dezactivarea Cronologiei Windows 10
Activarea sau dezactivarea Cronologiei Windows 10

 

Ti se recomandă să-ți asociezi telefonul cu PC-ul, folosind numărul tău de telefon. Dacă vrei asta, alege țara ta, introdu numărul de telefon și apasă Send (Trimite).

Primești un SMS cu o legătură pentru descărcarea unei aplicații de la Microsoft pe smartphone. Pentru a trece mai departe, apasă Next (Următorul). De asemenea, poți sări peste acest pas, alegând “Do it later” (Fă mai târziu).

Asocierea smartphone-ului tău cu PC-ul cu Windows 10
Asocierea smartphone-ului tău cu PC-ul cu Windows 10

 

Dacă vrei să folosești OneDrive pentru a-ți salva fișierele importante în cloud, poți alege să îl activezi pe ecranul următor. Desigur, poți și să optezi să nu folosești această facilitate apasând pe “Only save files to this PC” (Salvează fișiere doar pe acest PC).

Opțiunea de a activa OneDrive sau nu
Opțiunea de a activa OneDrive sau nu

 

Dacă ți-ai setat o regiune în care Cortana este disponibilă, poți alege să activezi Cortana – asistentul virtual de la Microsoft. Totuși, trebuie să știi că Microsoft are nevoie să colecteze și să utilizeze multe informații despre tine pentru funcționarea Cortanei, inclusiv istoricul locației, contacte, voce, șabloane de vorbire și scris, istoricul tastării, istoricul căutărilor, detalii din calendar și altele. Dacă ești de acord, apasă pe Accept, altfel apasă pe Decline (Refuz).

Opțiunea de a activa sau nu Cortana
Opțiunea de a activa sau nu Cortana

 

Windows 10 are nevoie de puțin timp pentru a pregăti calculatorul sau dispozitivul, aplicațiile și toate setările.

Finalizarea instalării Windows 10
Finalizarea instalării Windows 10

 

După ce se termină instalarea, ești autentificat(ă) în Windows 10 și îți poți vedea desktopul. Felicitări, ai terminat de instalat Windows 10 de unul singur!

Cum configurezi Windows 10 cu un cont local (offline)

Dacă nu vrei să folosești un cont Microsoft, atunci când instalarea Windows 10 te întreabă despre cont, poți să alegi să îți creezi și să folosești un cont local, offline (non-Microsoft). Pentru a face asta, apasă pe legătura “Offline account” (Cont local) din partea stânga jos a ecranului de conectare.

Opțiunea de a folosi un cont local offline în loc de un cont Microsoft
Opțiunea de a folosi un cont local offline în loc de un cont Microsoft

 

Microsoft încearcă să te convingă că un cont Microsoft este mai bun. Dacă vrei în continuare contul offline, apasă pe Limited experience (Experiență limitată) la pasul următor.

Confirmarea faptului că vrei un cont offline
Confirmarea faptului că vrei un cont offline

 

Am observat că, pe unele PC-uri cu Windows 10, opțiunea “Offline account” evidențiată mai devreme lipsește cu desăvârșire. Pare o problemă aleatoare, deoarece am folosit același kit de instalare Windows 10 pe mai multe PC-uri și am obținut rezultate diferite. Dacă nu vezi această opțiune, poți crea un cont local în timpul instalării Windows 10 numai dacă deconectezi calculatorul de la internet înainte de a începe procesul de instalare. Apoi, se încarcă direct un ecran unde poți alege un nume pentru contul de utilizator local. Introdu numele de utilizator dorit și apasă pe Next (Următorul).

Utilizarea unui cont local în locul unui cont Microsoft
Utilizarea unui cont local în locul unui cont Microsoft

 

Scrie parola pe care o vrei pentru contul tău local și apasă pe Next (Următorul).

Introducerea parolei pentru contul de utilizator local offline
Introducerea parolei pentru contul de utilizator local offline

 

Pentru conturile offline, Windows 10 îți cere să răspunzi la trei întrebări de securitate. Alege întrebările pe care le preferi, scrie răspunsurile pentru ele și apasă pe Next (Următorul).

Configurarea celor trei întrebări de securitate pentru recuperarea contului offline
Configurarea celor trei întrebări de securitate pentru recuperarea contului offline

 

La pasul următor, ești întrebat despre setările de confidențialitate. În ecranul “Choose privacy settings for your device” (Alege setările de confidențialitate pentru dispozitivul tău), poți să alegi dacă vrei să activezi sau nu funcții precum Location (Localizare), Diagnostic data (Date de diagnosticare), Find my device (Găsește-mi dispozitivul), Online speech recognition (Recunoaștere vocală online), Inking & Typing (Scris și tastat) și Tailored experiences (Experiențe adaptate). Îți recomandăm să citești cu atenție ce face fiecare dintre aceste opțiuni și să le activezi doar pe cele pe care le vrei. Apasă pe Accept (Acceptare) după ce ai terminat de ales ce vrei să fie activat și ce nu.

Configurarea setărilor de confidențialitate pentru dispozitivul tău cu Windows 10
Configurarea setărilor de confidențialitate pentru dispozitivul tău cu Windows 10

 

Poți alege dacă vrei sau nu să activezi și să folosești Cronologia și alte facilități din Windows 10 ce necesită stocarea de informații despre activitățile tale. Poți să alegi să nu folosești istoricul activităților tale, selectând No (Nu). Deoarece ai ales să folosești un cont local offline, dacă activezi această facilitate, istoricul activităților tale nu este transmis către Microsoft, ci păstrat local pe dispozitivul tău, ceea ce înseamnă că poți să accesezi doar cronologia activităților tale locale.

Activarea sau dezactivarea istoricului de activitate
Activarea sau dezactivarea istoricului de activitate

 

În cazul în care Cortana este disponibilă în regiunea pe care ai ales-o mai devreme, poți alege dacă vrei să o folosești drept asistentul tău digital. De asemenea, poți să alegi dacă vrei ca ea să îți răspundă când spui “Hey Cortana”, bifând această opțiune.

Opțiunea de a activa sau dezactiva Cortana
Opțiunea de a activa sau dezactiva Cortana

 

Windows 10 are nevoie de puțin timp pentru a-ți pregăti calculatorul sau dispozitivul, aplicațiile și toate setările.

Procesul de instalare al Windows 10 pregătește totul pentru tine
Procesul de instalare al Windows 10 pregătește totul pentru tine

 

După ce se termină instalarea, ești autentificat(ă) în Windows 10 și îți poți vedea desktopul.

Ai avut probleme la instalarea Windows 10 pe curat?

După cum vezi, procesul de instalare pentru Windows 10 este lung. În plus, sunt destul de multe setări pe care le poți configura, chiar dinainte să fie finalizată instalarea. Sper că ghidul meu a fost destul de explicit pentru a te ajuta să treci prin toți pașii. Dacă ai întrebări sau probleme, nu ezita să-mi spui în comentariile de mai jos. De asemenea, vreau să aflu și primele tale impresii despre Windows 10. Îți place acest sistem de operare? L-ai recomanda și altora? Comentează mai jos și hai să discutăm.