Cum îți pornești PC-ul de pe un stick USB (sau orice unitate flash USB)

Sunt multe situații în care s-ar putea să vrei să îți pornești calculatorul folosind o unitate de stocare USB. Poate pentru că trebuie să instalezi Windows pe PC sau poate pentru că vrei să încerci ultima versiune a distribuției tale favorite de Linux. Oricare ar fi motivele tale, iată trei metode diferite de a folosi o unitate de stocare USB flash precum un stick de memorie pentru a îți porni calculatorul:

1. Folosește Setările Windows 10 pentru a îți face PC-ul să pornească de pe o unitate flash USB

Începe prin a îți conecta unitatea de stocare flash USB boot-abilă la un port USB de pe calculatorul tău. Apoi, deschide Setările și mergi la Actualizare și securitate.

Setările de Actualizare și securitate din Windows 10
Setările de Actualizare și securitate din Windows 10

 

Selectează Recuperare în stânga și apoi derulează în partea dreaptă a ferestrei până când găsești secțiunea Pornire complexă. Acolo, apasă pe butonul Reporniți acum.

Opțiunile de pornire complexă pentru recuperare, din Windows 10
Opțiunile de pornire complexă pentru recuperare, din Windows 10

 

Windows 10 repornește și apoi îți arată un ecran numit “Alegeți o opțiune”. Apasă pe “Utilizați un dispozitiv”.

Alegerea de a folosi un dispozitiv pentru a porni PC-ul
Alegerea de a folosi un dispozitiv pentru a porni PC-ul

 

În continuare, ar trebui să vezi o listă cu toate dispozitivele de pe care calculatorul tău poate să pornească, inclusiv unitatea de stocare flash USB pe care ai conectat-o la el. Apasă pe ea.

Selectarea unității de stocare flash USB de pe care PC-ul ar trebui să pornească
Selectarea unității de stocare flash USB de pe care PC-ul ar trebui să pornească

2. Folosește meniul de boot pentru a selecta unitatea flash USB ca prima opțiune de pornire a PC-ului

Dacă ești norocos, atunci tot ce trebuie să faci pentru a porni PC-ul de pe o unitate flash USB, indiferent de sistemul de operare instalat pe PC, este să alegi unitatea flash USB din meniul de boot al BIOS-ului tău. Asigură-te că unitatea flash USB este boot-abilă și apoi conecteaz-o la orice port USB de pe calculatorul tău.

Apoi, pornește-ți calculatorul (sau repornește-l dacă era deja pornit). Imediat după ce pornește, când apare ecranul BIOS/UEFI, accesează meniul de boot apăsând pe tasta sau tastele potrivite. Majoritatea producătorilor de PC-uri folosesc tastele F8, F9, F10 ori F11 pentru acest lucru și multe calculatoare îți arată care este tasta sau tastele pentru meniul de boot imediat după ce le pornești. Însă, dacă nu poți identifica tasta sau tastele corecte, verifică documentația plăcii de bază a calculatorului tău, sau a producătorului dispozitivului tău. Tasta (tastele) de acces la meniul de boot ar trebui să fie menționate în manualele de utilizare.

După ce apare meniul de boot pe ecran, folosește-l pentru a selecta unitatea flash USB de pe care vrei să pornești și apasă pe Enter. Reține faptul că unitate flash USB poate să aibă diverse nume în funcție de ce a vrut producătorul PC-ului sau plăcii tale de bază. Uneori este afișat ca Removable Device (Dispozitiv amovibil), uneori ca USB-HDD și tot așa.

Alegerea de a porni de pe o unitate flash USB, în meniul de boot
Alegerea de a porni de pe o unitate flash USB, în meniul de boot

 

După ce ai apăsat pe Enter, calculatorul ar trebui să pornească de pe unitatea de stocare flash USB.

3. Folosește BIOS/UEFI pentru a schimba ordinea dispozitivelor de pornire și pentru a muta unitatea flash USB la începutul listei

Începe prin a îți accesa interfața BIOS/UEFI. Ar trebui să poți să faci acest lucru apăsând pe tasta sau combinația de taste potrivită, imediat după ce ți-ai pornit PC-ul. Deși producătorul PC-ului sau plăcii tale de bază poate alege orice tastă vrea să apeși tu, tastele folosite în mod obișnuit includ Delete, F1, F2, F10 și F12. Dacă niciuna dintre ele nu funcționează, poți să afli care este tasta pe care trebuie să o apeși în manualul PC-ului sau plăcii de bază.

Dacă PC-ul tău are UEFI (un tip mai nou de BIOS), s-ar putea să pornească atât de repede că nu ai timp să apeși nicio tastă pentru a îl accesa. În astfel de situații, urmează pașii descriși aici: Cum pornești BIOS-ul UEFI pe tablete, laptopuri și alte dispozitive cu Windows.

După ce ai intrat în BIOS/UEFI, răsfoiește prin opțiunile sale de configurare până când găsești o pagină numită Boot sau similar. Acolo ar trebui să vezi ordinea de boot folosită de calculatorul tău. În această listă, trebuie să alegi unitatea flash USB ca fiind primul dispozitiv folosit pentru pornirea sistemului. Reține că opțiunea USB poate avea nume diferite pe PC-ul tău: caută Removable Devices, USB-HDD sau nume similare. Mutarea unității flash SUB la începutul listei se face de obicei apăsând pe tastele +, -, F5 sau F6. Interfața ta BIOS/UEFI ar trebui să afișeze niște informații de ajutor despre acest lucru.

Mutarea unității flash USB la începutul listei de boot
Mutarea unității flash USB la începutul listei de boot

 

După ce ai ales unitatea flash USB ca prima opțiune de boot, salvează setările (de obicei apăsând pe tasta F10) și ieși din BIOS/UEFI. Calculatorul tău va reporni și va boot-a automat de pe unitatea flash USB.

Salvarea setărilor în BIOS/UEFI
Salvarea setărilor în BIOS/UEFI

 

IMPORTANT: Dacă PC-ul tau folosește UEFI, s-ar putea să nu poți face setările anterioare. În acest caz, trebuie mai întâi să dezactivezi (temporar) opțiunea Secure Boot. Această opțiune poate avea și alte nume în funcție de ce a preferat producătorul: Legacy Boot sau Legacy Support, CSM sau Launch CSM și așa mai departe. Alege să activezi opțiunile care încep cu Legacy sau care conțin CSM în denumirile lor.

Care este metoda ta preferată de a porni de o unitate flash USB?

Acum știi trei metode diferite de a folosi o unitate flash USB pentru a îți porni calculatorul de pe ea. Care dintre metode este favorita ta? Folosești opțiunile incluse în Windows 10 sau preferi să apelezi la BIOS/UEFI? Ai reușit să îți pornești PC-ul de o unitate USB? Dacă nu, ce nu a mers bine? Comentează mai jos și hai să discutăm.